Helmivaara

ETUSIVU       •       ORIT       •       TAMMAT       •       KASVATUS


Kuujoen Bebetté

 
         
Nimi Kuujoen Bebetté "Bette" Rekisterinumero VH18-027-0102
Rotu, sukupuoli newforest, tamma Väri punaruunikko (Ee, Aa)
Syntynyt, ikä 14.06.2015 Suomi, 28v Säkäkorkeus 140cm
Omistaja Mitchie, VRL-01975 Kasvattaja Kuujoen Ratsutalli, Vihti
Painotus kouluratsastus Koulutustaso ko helppo A, re 50cm

Kilpailukalenteri
Päiväkirja


RHLA

Kuujoen Bebetté on Kuujoen Ratsutallin kasvattama pieni ja suloinen nappisilmä. Bebe on asunut koko elämänsä kasvattajallaan ja sitä on pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Ratsastuskoulun edistyneemmät oppilaat ovat ratsastaneet Bebellä myös tunneilla, joilla se on ollut toimiva pakkaus. Syy Beben myymiselle onkin, että se on vähän liiankin hyvä tuntiponiksi. Bebe on luonteeltaan kiltti, eikä se oikein aina osaa pitää puoliaan. Laumassa se jää helposti pahnanpohjimmaiseksi ja se tuntuu viihtyvän roolissaan seinäruusuna. Vaikka Bebe onkin huomaamaton ja vaatimaton poni, pääsee se kukoistamaan satulan alla. Bebe on reipas ja miellyttämisenhaluinen ratsu, joka tekee aina kyselemättä mitä pyydetään. Beben suurin intohimo on esteillä, joita se jaksaisi hyppiä päivästä toisteen. Myös sileällä Bebe on erittäin kivasti liikkuva paketti, se hakeutuu mielellään itse oikeaan muotoon ja nuoresta iästään huolimatta, osaa se edetä maltillisesti, mutta reippaasti.
i. Gerbys Bruno Banani
new forest, musta, 145cm
ii. Bukefalos R
new forest, tummanruunikko, 142cm
iii.
new forest, ruunikko, 143cm
iie.
new forest, tummanrautias, 142cm
ie. Sweet O Mine
new forest, ruunikko, 144cm
iei.
new forest, rautias, 146cm
iee.
new forest, musta, 142cm
e. RST Cadilla
new forest, ruunivoikko, 139cm
ei. Mistmount Dragon
new forest, ruunivoikko, 143cm
eii.
new forest, ruunikonkimo, 148cm
eie.
new forest, voikko, 130cm
ee. Charlotz
new forest, ruunikko, 135cm
eei.
new forest, punaruunikko, 140cm
eee.
new forest, musta, 134cm

Isä Gerbys Bruno Banani oli ruotsalainen tuontiori, joka elämänsä viimeiset viisi astutuskautta astui Suomessa. Bruno Banani oli Stuteri Gerbyn omistama ja kasvattama musta 145-senttinen hurmuri. Eniten Bruno Banani niitti mainetta kotimaasssaan estekentillä, jossa se kilpaili ratsastajansa Maja Stenvallin kanssa 120cm luokkia menestyksekkäästi. Esteradoilta Bruno Banani siirtyi jalostuskäyttöön ja sillä on nyt jo useampi ikäluokka, josta löytyy lahjakkaita jälkeläisiä ja myös jälkeläisten jälkeläisiä. Bruno Banani onkin yksi 2000-luvun merkittävimmistä pohjoismaalaiseen newforestinponijalostukseen vaikuttaneista oreista.

Isänisä Bukefalos R oli myöskin ruotsalaisen kasvatuksen tulos, joka ehti elämänsä aikana astua vain parisenkymmentä tammaa. Tästä joukosta Bruno Bananin lisäksi ei muita merkittäviä poneja noussut, mutta Bukefaloksen tammavarsan Bellan orivarsa Bucco on erittäin suosittu jalostusori, joka asuu tätänykyä Tanskassa. Bukefalos oli väritykseltään tummanruunikko tähtipää ja säkäkorkeutta sillä oli 142 senttiä. Luonteeltaan Bukefalos oli hyväluonteinen ja se pärjäsi mainiosti myös ainoana orina pienessä viiden hevosen tallissa. Tätä hyvää luonnetta Bukefalos onkin periyttänyt Brunon Bananin kautta eteenpäin.

Isänemä Sweet O Mine on Stuteri Gerbyn kantatamma, joka eli kunnioitettavan 32 vuoden ikään. Ruunikko Sweet O Mine ehti elämänsä aikana varsoa peräti 14 kertaa, toinen toistaan menestyksekkäämpiä jälkeläisiä. Elämänsä Sweet O Mine käytti varsojen kasvatukseen, eikä sillä koskaan kilpailtu. Luonteeltaan Sweet O Mine oli enemmänkin hidas kuin turhan energinen, etenkin vanhemmiten tammasta kuoriutui oikea pomminvarma vätys. Säkäkorkeutta Sweet O Minella oli 144 senttiä ja päässään sillä oli ohut katkopiirto. Sweet O Mine kuoli vanhuuteen 3.3.2014 omalla laitumellaan.

Emä RST Cadilla oli Suomessa syntynyt ja siellä myös koko elämänsä elänyt 139-senttinen ruunivoikko tamma. RST Cadillan kasvatti Rantasalmen Talli, josta se myytiin 5- vuotiaana yksityiseksi nuorelle tytölle. Temperamenttisen nuoren tamman kouluttaminen ei ollut helppoa, mutta vaikeuksien kautta ratsukko löysi yhteisen sävelen ja Ronja Ikävalko ehti kilpailla monta kautta Cadillalla esteratsastuksessa ennen hevosiin siirtymistä. Cadilla kilpaili vielä muutaman kauden Ronjan pikkusiskon Reea Ikävalkon kanssa, jonka jälkeen tamma jäi asumaan perheen talliin siitostammaksi. Cadilla ehti varsoa kolme varsaa, joista viimeinen syntyi kuolleena. Cadilla oli juuri ehditty astuttaa neljännen kerran, kun se sairastui vaikeaan ähkyyn ja jouduttiin lopettamaan.

Emänisä Mistmount Dragon syntyi Iso-Britanniassa, josta se myytiin Suomeen 3-vuotiaana. Ruunivoikko Dragon on paitsi väritykseltään upea, myös rakenteeltaan ihanteellinen. Tästä syystä 143-senttinen Dragon oli haluttu ori jalostuskäytössä myös Ruotsissa ja Tanskassa. Dragon on nykyisin varsin tunnettu nimi newforestinponien sukutaulussa, sillä Pohjoismaiden valloituksen jälkeen se myytiin Saksaan, jossa sen kanssa kilpailtiin myös valjakkoajossa. Luonteeltaan Dragon oli kovatahtoinen ja ns. kovapäinen ori, joka ei soveltunut kokemattomien käsiteltäväksi.

Emänemä Charlotz oli Rantasalmen Tallin uskollinen tuntiponi, joka kuljetti leveässä selässään pikkutytöt ja -pojat turvallisesti tunnista toiseen. Punaruunikko Charlotz ei koskaan sen kummempia meriittejä kerännyt, mitä nyt parissa näyttelyssä kävi pyörähtämässä tuliaisina yleensä II-palkinto. Tyynen rauhallinen 135-senttinen Charlotz oli niin kultakimpale ratsastuskouluun, että ei sille koskaan sen kummempaa uravalintaa mietittykään. Tarhassa sattuneen onnettomuuden jälkeen Charlotz jäi kuitenkin pitkälle sairaslomalle, joten se päätettiin kokeilla astuttaa, vaikka tammalla oli jo ikää melkein 15 vuotta. Charlotz tiinehtyi ensi kerrasta ja varsoi siitä vuoden päästä RST Cadillan, joka jäi sen ainoaksi varsaksi, sillä äitiyslomalta palattuaan Charlotz jatkoi tuntiponin tehtäviään.

16.04.2018 nf t. Bella Bianca Gem i. Jettstar's Buckeroo om. Helmivaara  
13.07.2018 nf o. High Voltage Gem i. Hawthorn Gerald om. Helmivaara  


virtuaalihevonen / a sim-game horse
Ulkoasu © VRL-01975
virtuaalitalli / a sim-game stable