Helmivaara

ETUSIVU       •       ORIT       •       TAMMAT       •       KASVATUS


Mörkövaaran Hemmo

 
         
Nimi Mörkövaaran Hemmo "Hemppa" Rekisterinumero VH15-018-0114
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori Väri punarautias (ee, Aa)
Syntynyt, ikä 15.01.2015 Suomi, 35v Säkäkorkeus 158cm
Omistaja Mitchie, VRL-01975 Kasvattaja Mörkövaara
Painotus kouluratsastus Koulutustaso Vaativa B, 70cm

Kilpailukalenteri
PäiväkirjaHemmo on yleisesti ottaen luonteeltaan todella helppo ja yhteistyökykyinen oriksi, eikä se onneksi ole luonnettaan haastavilta vanhemmiltansa perinyt. Hemmo tulee toimeen kaikkien kaksi- kuin myös nelijalkaisten orien kanssa, se on hyvin seurallinen ja jollain tapaa ehkä huomionkipeä hevonen. Silloin tällöin ori tosin koittaa vähän uhota hoitajalleen, varsinkin jos on joku epämiellyttävä tilanne, ikään kuin katsoakseen, että saisiko ihmiseltä otettua valtaa pois. Hemmon vanhetessa nämäkin oikut ovat kuitenkin vähentyneet ja nytemmin se on siis rauhallinen ja oikein ihastuttava ilopilleri niin maasta käsiteltynä kuin myös selästä ratsastettavana.

Hoidettaessa Hemmo on kiltti, mutta hyvin, hyvin utelias. Se katsoo silmä kovana hoitajansa työskentelyä tai vähintäänkin tarkkailee tätä koko ajan sivusilmällä. Hoitotoimenpiteiden ajaksi oria ei ole pakko laittaa kiinni, sillä se ymmärtää olla höseltämättä silloin kuin ihminen on paikalla. Harjaus, kavioiden puhdistus ja vastaavat normaalit toimenpiteet sujuvat tällöin Hemmon kanssa reippaasti, eikä se pistä vastaan mihinkään hoitajansa tekemisiin. Varustaessa Hemmo voi näyttää vähän hapanta naamaa ja luimistella hampaat irvessä, mutta varmasti se ei mitään sen kummoisempaa tee. Satuloidessa ori ei siis pullistele ja suitsiessakin se ottaa kuolaimet nätisti vastaan suuhunsa. Taluttaessa Hemmo tulee nätisti hoitajansa perässä paikasta a paikkaan b, tosin välillä se jumiutuu ihmettelemään maailman menoa.

Ratsastaessa ori on herkkä, eikä se siten siedä kovia otteita saati liikaa painetta ohjasta ja pohkeesta. Siksi Hemmoa kannattaa ratsastaa pienin, kevyin avuin, ja niillä sen saakin pienellä jumpalla muotoiltua oikein kivaksi ratsuksi. Hemmo kuuntelee yleensä apuja hyvin malttavaisena ja pyrkii myös parhaansa mukaan miellyttämään ratsastajaansa. Ratsuna ori on ennemmin laiska kuin reipas, sitä saa tunneilla kyllä jonkin verran ajaa eteen, jotta se saa liikkeensä napakasti pyörimään. Päästessään kunnolla työn tekoon ja vauhtiin, paljastuu siltä todella hienot askeleet, joissa on myös ratsastajan miellyttävä istua. Koska ori on asiallinen ratsu, eikä vaadi ratsastajaltaan paljoa ja se toimii melko pienistäkin ohjeista, sopii se ratsuksi myös aloitteleville ratsastajille. Maastossa Hemmosta paljastuu himpun verran reippaampi hevonen mitä kentällä, mutta siitä huolimatta se on hyvin varmajalkainen ja tasainen ratsu liikenteessäkin.

Kouluratsastus Hemmon kanssa on kurjan päivän päätteeksi jotain niin rentouttavaa ja terapeuttista! Ori toimii välillä kuin ajatuksen voimalla konsanaan, se on niin yhteistyökykyinen ja taitava kouluratsu, että oksat pois. Vaativa B tasoinen Hemmo taittaa jos jonkinmoista kiemuraa ja kuviota, mutta parhaimmillaan se on mm. avoissa ja suluissa, sekä silloin kun se saa liikkua kootusti eteen. Ja koottuna se on muuten äärettömän upean näköinen! Orilta onnistuu myös laukanvaihdot, mutta niissä vaaditaan todella tarkkoja apuja suorituksen onnistumiseksi. Kouluratsastus on Hemmon kanssa ikään kuin helppoa ja vaivatonta, jos vain osaa pyytää tältä oikein.

Esteillä Hemmo on hyvinkin osaava ja se hyppää oikein mieluusti, mutta laiskamadon vauhti ei vain tahdo yleensä ratsastajalle riittää. Orin eteneminen esteeltä esteeltä on välillä niin vaivalloista ja työlästä, että ratsastajalla menee pinna siihen jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Hemmoa joutuu siis paljon ajamaan pohkeella eteen, mutta hyvänä puolena se, että eipähän ainakaan kuumu esteillä. Rataesteillä orilla riittää kapasiteettia 70cm asti, sitä suurempiin ei tahdo Hemmon ponnistusvoima oikein riittääkään. Ori omaa hyvän hyppytyylin, eikä se aristele minkäänmoisia esteitä, joten myös erikois- ja maastoesteet ylittyvät vauhdin löytyessä oikein näppärästi.

Kilpailuissa ori pysyy tyynen rauhallisena hoitajansa vieressä, tosin samalla pään sisällä intoa puhkuen. Matkat kilpapaikoille sujuvat Hemmon kanssa yleensä ongelmitta, se menee reippaasti traileriin ja malttaa matkustaa nätisti pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa Hemmo ei vaadi sen ihmeempiä toimenpiteitäkään kuin kotonakaan kentälle mentäessä. Lämmittely on syytä tehdä huolellisesti ja laittaa ori reippaasti töihin, mutta that's it. Suoritus onnistuu varmasti hyvin jos ratsastaja on saanut Hemmon liikkumaan tasaisella tahdilla eteen ja kuuntelemaan tämän apuja. Joskus ori yllättää kaikki ja tekee loistavaa työtä radalla, saaden siitä myös mainetta ja kunniaa matkaansa. Toisaalta taas huonon päivän sattuessa kaikki ei mene aivan täysin putkeen ja näin ollen suorituskin voi jäädä vaisuksi.
i. Koistilan Viimos
suomenhevonen, punarautias, 149cm
ii. Sankari
suomenhevonen, tummanrautias, 160cm
KTK-III
iii. Rehtori
suomenhevonen, rautias, 165cm
iie. Elämän Eliksiiri
suomenhevonen, rautias, 160cm
ie. Huvittajan Tutteli
suomenhevonen, rautias, 146cm
KTK-II
iei. Veltoori
suomenhevonen, rautias, 146cm
iee. Tuutsie
suomenhevonen, rautias, 152cm
e. Moon Huurtuva
suomenhevonen, vaaleanpunarautias, 155cm
SLA-I, KRJ-I, YLA1, KTK-II
ei. Moon Hurmuri
suomenhevonen, punarautias, 155cm
SLA-I, KRJ-I, YLA1, KTK-II
eii. Humu-Hämmennys
suomenhevonen, rautias, 155cm
KRJ-I, YLA2
eie. Sanelma
suomenhevonen, vaaleanrautias, 150cm
KRJ-II, SLA-II, YLA1, KTK-II
ee. Moon Kuultava
suomenhevonen, punarautias, 157cm
SLA-I, YLA1, KRJ-I, KTK-II
eei. Tuiskun Lentopoika
suomenhevonen, rautias, 156cm
KRJ-II, SLA-I, YLA2
eee. Hallava
suomenhevonen, rautias, 157cm

Mörkövaaran Hemmo on tarjolla jalostukseen ulkopuolisille suomenhevostammoille. Otathan yhteyttä helmivaaran@gmail.com, mikäli olet kiinnostunut Mörkövaaran Hemmosta isäoriina!

15.05.2015 t. Mörkövaaran Harmonia e. Fiktion Hilkka omistaja Rinsessa  
16.11.2015 o. Mörkövaaran Härmäpeikko e. Mörkövaaran Lahja omistaja Ninni H. VSN Ch, SV-II, KTK-III


virtuaalihevonen / a sim-game horse
Ulkoasu © VRL-01975
virtuaalitalli / a sim-game stable