Helmivaara

ETUSIVU       •       ORIT       •       TAMMAT       •       KASVATUS


Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset ovat omistajan kirjoittamia, ellei toisin mainita.Damian Gem'in valmennukset ja päiväkirjamerkinnät


16.03.2014, "Oon nelivuotias, oppimaan innokas"

Damian on ollut aivan loistava ja oppivainen nuori. Mikään ei tunnu olevan oriille vaikeaa, vaan Damian tuntuu tajuavan kaiken kerrasta. Damianin ratsukoulutus on aloitettu hyvillä mielin nyt tosissaan ja ori onkin edistynyt loistavasti, niin loistavasti että välillä tuntuu kehityksen olevan liian nopeaa. Himmailtu on tietenkin, eikä uusia asioita olla tuotu harjoituksiin mukaan liiaksi. Oriilla on myös aivan loistavat liikkeet - isot ja tahdikkaat. Isoista liikkeistä huolimatta Damianin liikkeet ovat melko helpot istua. Damianista on kasvamassa hieno kouluponi, jonka kanssa tulee varmsati pärjäämään kaikki. Ori on helppo ja mutkaton ratsastaa, sekä käsitellä. Kasvattajana saa olla ylpeä näin loistavasta oriista.

Nuoren ponin into oppia uutta puhkusi tänäänkin silminnähden. Ratsastin oriilla maneesissa melko rauhaksiin kertaillen jo opittuja asioita. Pääasiassa harjoittelimme siistejä laukannostoja ja Damian tuntui erinomaiselta. Kehuin oria useaan otteeseen ja tämä tuntui nauttivan ja kasvavan aina muutaman sentin jokaisen kehun kohdalla, harva näin nuori kansaa itseään niin ryhdikkäästi kuin meidän innokas nelivuotias. Loppuverryttelyssä poni ojensi selkänsä ja niskansa hienosti pyöreäksi ja pitkäksi, rentoutuen täysin, ehkä vähän liiankin koska muutaman kerran meinasi kompastuakkin.


21.03.2015, pikkupakkasen maastolenkki

Keväisen lämpimien ilmojen jälkeen nämä pakkaspäivät ovat tuntuneet aivan hirveän kylmiltä, vaikka pakkasta ei ole kovinkaan montaa astetta ollut. Vaikka maneesi tuntuukin näillä keleillä paljon mukavemmalta päätin lähteä Damianin kanssa uhmaamaan kylmyyttä maastolenkin verran. Damian oli jo heti alkuun melko pörheänä ja tallin pihassa selkään noustessa tuntui jo ettei tämä reissu kovin rauhallisilla mielillä sujuisi. Reippaana lähdimme liikkelle ja sain tehdä kaikkeni, että sain pidettyä oriin käynnissä. Damian pörisi, pomppi, pukitteli ja hyppelehti epämääräisesti - haluten jo joutuisampaan vauhtiin.

Reipas ori sai kumminkin palkinnon kun saavuimme tutulle suoralle, joka oli pysynyt pikkupakkasista huolimatta yllättävän hyvänä. Hetken ravailun jälkeen päästin Damianin painattamaan niin lujaa kun vain uskalsin kevyesti jäisellä tiellä. Ori nautti ja pärski tyytyväisenä päästessään purkamaan paineita oikein kunnolla. Tuuli vain vinkui korvissani ja muutamaan kertaan mietin, oliko tämä nyt hyvä idea, mutta lopulta Damian otti itse rauhallisempaa tempoa ja laski rennolle raville. Reippailun jälkeen Damian jaksoi keskittyä muuhunkin kuin eteenpäin puksuttamiseen täysillä ja loppumatka sujuikin reippaasti, mutta rennosti ilman turhaa höökäämistä jokaiseen ilmansuuntaan.


15.05.2016, nopeet liikkeet on näyttävii

Tänään lievästi sanottuna hävetti Damianin käytös. Meillä kävi aamulla läheisestä hevosopistosta muutama opiskelija ohjaajineen tutustumassa paikkaamme ja kyselemään mahdollisuuksista suorittaa harjoittelujaksoja meidän tallissa. Damian oli eilen oikein fiksu ja filmaattinen poni ja koska opiskelijat olivat jo kolmannen vuoden ratsuttajaopiskelijoita, päätin ottaa meidän hienon orhin heille näytille. Tarkoituksena oli, että opiskelijat hoitavat ja ratsastavat näyttääkseen taitonsa, sillä olen hyvin tarkka, ketä ponieni selkään päästän. Pienen tallikierroksen jälkeen suuntasimme kohti Damianin tarhaa, jossa tämä odotteli korvat hörössä ja jotenkin erittäin velmu pilke silmäkulmassaan.

Damian oli kumminkin heti alusta asti erittäin eri mieltä touhusta, eikä antanut edes tarhasta kiinni. Tuli lähelle, mutta heti kun käsi pääsi lähellekkään riimua, otti tämä näyttävät U-käännökset ja lähti painattamaan pierupukkia tarhan toiseen päähän. Lopulta, ehkä vidennellätoista kerralla, arvon herra suostui antamaan kiinni. Tarhasta talliin loikittiin oikein antaumuksella ja pöristiin jokaiselle kivelle ja kävylle erikseen. Käytävällä herra steppasi sen minkä kerkesi ja lopulta nyppäsi riimunsakin rikki. Tässä vaiheessa oli pakko lausua ne klassiset sanat: "Ei tämä normaalisti tälläinen ole, huono päivä näköjään". Tämän jälkeen totesin, että Damian ei tänään taida ihan soveltua tähän hommaan, vaan otetaan tuo naapurikarsinan Riku tilalle. Päästin Damianin karsinaansa heinille, vaikka teki kyllä mieli nappasta tuolta kenkkuilijalta jokainen korsi pois ja antaa odottaa normaalia päiväruokintaa..


20.09.2018, pieni hoitohetki

Pimenevät, kostean koleat syysillat ajavat väkisinkin tallin suojaan ja lämpöön. Damian rouskutteli tyytyväisenä heiniään, kun menin herraa tervehtimään. Ajattelin harjata ja siistiä muutenkin kesäloman rähjäännyttäneen ponin. Eilen olin jo pessyt Damianin, joten suurin työ oli jo hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Damian haisteli harjakassia karsinan lattialla ja työnsi päänsä sinne, mutta jatkoi heiniensä syömistä todettuaan, ettei siellä mitään mielenkiintoista ole. Poni oli nopeasti harjattu, minkä jälkeen otin tämän harjan käsittelyyn. Ehkä hieman hankala nyppiä evästävän ponin harjaa, mutta tavoitteena ei ollutkaan täydellisyys, vaan ihan perus siistimistä, jotta herraa tohtii esitellä tarhassa. Kunnollinen nyppiminen suoritetaan sitten, kun lähdemme jonnekkin ihmisten ilmoille. Mielessä on käynyt ilmoittaa Damian seuraaviin sopiviin näyttelyihin, eikä kouluratsastuksen laatuarvostelukaan ole yhtään poissuljettu vaihtoehto.

Ulkoasu © VRL-01975
virtuaalitalli / a sim-game stable